با گسترش روابط در دنياي امروز، مردم به دلايل مختلف به کشورهاي ديگر مسافرت مي کنند. عده اي براي کار، برخي براي تحصيل و بعضي هم براي تفريح. يکي از سوالاتي که مطرح مي شود اين است که بيگانگان وقتي وارد کشور ما مي شوند از چه حقوقي برخوردارند؟ از اين رو، در رابطه با حق تملک و اشتغال اتباع بيگانه در ايران، با دکتر بهشيد ارفع نيا، عضو هيئت علمي دانشگاه گفت و گو کرديم که در ادامه ميخوانيد:
اتباع بيگانه تحت شرايطي حق تملک اموال غيرمنقول را دارند
دکتر مهشيد ارفع نيا با بيان اينکه تصور اغلب مردم بر اين است که بيگانگان در ايران حق تملک اموال غيرمنقول ندارند، گفت: به موجب آيين نامه استملاک اتباع خارجي مصوب 25/5/1328 ، بيگانگان مقيم ايران مي توانند تحت شرايطي در ايران مال غيرمنقول داشته باشند. وي افزود: مقيم بودن يکي از اين شرايط است و منظور از استملاک بايد سه موضوعي باشد که قانون پيش بيني کرده و آن شامل سکونت، کسب و اشتغال به صنعت مي شود.اين عضو هيئت علمي دانشگاه با اشاره به شرايط استملاک اتباع بيگانه در ايران، خاطرنشان کرد: اين تملک نبايد در نقاط مرزي باشد چراکه در اين نقاط خطر تجزيه کشور وجود دارد. به همين دليل در آيين نامه استملاک اين شرط ذکر شده است. وي افزود: متراژ ملک مورد تملک بايد به نسبت منظوري باشد که از استملاک دارند؛ بيگانه نمي تواند در ايران باغ بخرد اما به عنوان سکونت مي تواند ملکي را خريداري کند. اين سکونت نيز بايد محدود به تعداد افراد خانواده يا وضعيت اجتماعي، مالي و نوع کسب و کار و صنعتي که به منظور آن استملاک کرده است، باشد.اين عضو هيئت مديره کانون وکلاي دادگستري مرکز با اشاره به اين که تقاضاي بيگانه نبايد با مقررات عهدنامه اي ايران مخالف باشد، اذعان داشت: تقاضاي اين افراد نبايد همچنين با قوانين ايران و انتظامات عمومي منافاتي داشته باشد و اگر بيگانه براي کار، قصد تملک داشته باشد، بايد اجازه کار يعني پروانه اشتغال هم داشته باشد. وي ادامه داد: بيگانه بايد تقاضاي خود را نزد وزارت امور خارجه تقديم کند تا مورد بررسي قرارگيرد. وزارت خارجه مي تواند اين تقاضا را رد يا قبول کند. اگر لازم باشد وزارت خارجه از رياست جمهوري کسب اجازه مي کند و موضوع را به اداره کل ثبت نيز اعلام مي کند.اين حقوقدان خاطرنشان کرد: براي بيگانگان غير مقيم، تصويب نامه استملاک اتباع خارجه مصوب 13/7/ 1349 به دولت اجازه مي دهد تا با موافقت کميسيون خاصي که پيش بيني مي کند و از وزارتخانه هاي کشور، دادگستري و امور خارجه تشکيل مي شود، به کساني که پروانه کار ندارند، اجازه بدهد براي سياحت مسافرت هاي فصلي داشته باشند. اين مقرره بيشتر براي کشورهاي حاشيه خليج فارس بوده است براي اينکه در فصول گرم به ايران بيايند.وي افزود: از آنجا که اين افراد مقيم ايران نيستند، فقط به آنها اجازه سکونت داده مي شود. ارفع نيا با اشاره به اينکه در سال 1344 يک آيين نامه اجرايي تصويب گرديد و در آن، شرايط شکلي مربوط به بيگانگان بيان شد، خاطرنشان کرد: طبق اين آيين نامه اين ها مي توانند تقاضا را ظرف يک ماه با نظر شوراي امنيت محل رسيدگي کنند و نتيجه را به رياست جمهوري ارسال کنند و بعد از اين، تقاضا در کميسيون مذکور بررسي و تصويب نهايي با هيئت وزيران خواهد بود که تصميمش قطعي است و ممکن است استملاک بيگانه را مورد پذيرش قراردهند.
اشتغال بيگانگان
اين مدرس دانشگاه با اشاره به حالت هاي مختلف حق اشتغال بيگانگان در ايران گفت: يک حالت اين است که کسي در خارج از ايران تقاضاي ويزا براي اشتغال کند. اين تقاضا بايد در کنسولگري ايران در کشور خارجي انجام شود. براي اين کار بايد در قسمت هايي که به نيروي خارجي نياز وجود دارد و يا مشاغلي که مي خواهند از خارجي ها استفاده کنند، از اتباع بيگانه استفاده شود. وي افزود : از قبل به کنسول گري ها اعلام مي شود براي فلان کار با اين مدرک تحصيلي يا با اين مدت سابقه کار به خارجي نياز داريم که جذب نيرو بر اين اساس صورت مي گيرد.ارفع نيا با اشاره به اينکه حالت ديگر اشتغال تبعه بيگانه به اين صورت است که با ويزاي کار ميآيد، گفت: چنين فردي حتما اقامت هم دارد چون بدون اجازه اقامت، نمي توان کار کرد.اين مدرس دانشگاه با بيان اينکه يک خارجي که در ايران است مي تواند از وزارت کار براي انجام شغلش پروانه کار بگيرد، گفت: در قانون کار 3 شرط براي صدور پروانه کار آمده است: يکي اينکه بيگانه داراي اطلاعات و تخصص کافي براي اشتغال به کار مورد نظر باشد. ديگر اينکه در بين ايرانيان، متخصص به اندازه کافي وجود نداشته باشد و اگر هم داشته باشيم، آمادگي به انجام کار نداشته باشند. شرط ديگر اين است که از تخصص بيگانه براي آموزش و جايگزيني بعدي ايراني ها استفاده شود. که نه تنها نياز فعلي برطرف شود، بلکه براي نيروهاي کار آينده، زير نظر او آموزش ببينند. در اين صورت بعد از مدتي نياز به نيروي خارجي نخواهيم داشت. اين وکيل دادگستري در پايان خاطرنشان کرد:ماده 122 قانون کار مي گويد براي تبعه بيگانه اي که حداقل 10 سال به طور مداوم اقامت داشته باشد، همچنين براي تبعه بيگانه اي که همسر ايراني داشته باشد و براي کسي به صورت مهاجر از کشورهاي بيگانه مي آيد و براي پناهندگان سياسي اگر کارت معتبر مهاجرت داشته باشند، نيازي به رعايت شرايط براي گرفتن پروانه کار نيست.
گفت و گوي "حمايت" با دکتر بهشيد ارفع نيا؛
——————————————————————————–
پي نوشت :
روزنامه حمايت 24/10/1391
http://www.hvm.ir/print.asp?id=36046
حل مشکلات
موسسه حقوقی عدل فردوسی با بهره گیری از مجرب ترین وکلای پایه یک دادگستری سعی در حل مشکلات حقوقی شما دارد.
موسسه حقوقی عدل فردوسی با قبول کلیه دعاوی دادگستری از جمله کیفری ، حقوقی ، خانواده ، امور شهرداری ها ، دیوان عدالت اداری ، ثبتی ، ملکی و سایر دعاوی دادگستری پذیرای هموطنان می باشد.