استفتائات مراجع تقليددرمورد ايدز
اگر كسي ديگري را عمداً به بيماري ايدز مبتلا نمايد چنانچه شخص مبتلا شده در اثر آن بيماري فوت كند مجازات سرايت دهنده چيست ؟ در اين خصوص از مراجع تقليد استفتائاتي شده است كه ذيلاً سؤال و جواب هاي مربوطه ذكر خواهد شد.
سؤال:
با توجه به اينكه بيماري «ايدز» از جمله بيماري هائي است كه فوراً كشنده نيست و در اثر مرورزمان و ضعف قواي بدني موجب مرگ مي شود اگر كسي عمداً ديگري را به بيماري «ايدز » مبتلا كند بفرمائيد:
الف ؛ در ايامي كه بيمار زنده است سرايت دهنده بيماري ، مرتكب چه جرمي شده است ؟ (شروع به قتل ، ايراد صدمه بدني عمدي يا …. )
ب ؛ با توجه به اين كه در علم پزشكي كنوني امكان معالجه و مهار بيماري مذكور وجود ندارد چنانچه شخص بيمار در اثر اين بيماري فوت كند مجازات سرايت دهنده چه مي باشد ؟
ج: در صورتي كه احتمال مهار بيماري يا معالجه وجود داشته باشد مجازات وي چيست ؟
آيت الله العظمي محمد تقي بهجت
« الف . اگر تعقب به مرگ قطعي است مثل نوشاندن سم به او مي باشد .
ب . احكام قصاص و ديه جاري است .
ج . اگر قاصد قتل بوده و يا غالباً منجر به قتل مي شود مثل قبلي است .»
آيت الله العظمي محمد فاضل لنكراني
« الف . عنوان ايراد صدمه بدني عمدي را دارد .
ب . حكم قتل عمد را دارد .
ج . فرقي نمي كند . بلي اگر اين بيماري نوعاً كشنده نباشد حكم قتل شبه عمد را دارد .»
آيت الله العظمي ناصر مكارم شيرازي
« پاسخ تمام سؤالات شما به شرح زير است :
هر گاه اين بيماري به گواهي اهل اطلاع متدين از اموري است كه غالباً كشنده است و سرايت دهنده نيز از اين امر آگاه بوده در صورت مرگ طرف ، قتل عمد محسوب مي شود و اگر نمي دانسته شبه عمد است و ديه دارد ولي اگر منجر به قتل نشود ضامن خسارات است و بايد ارش بپردازد.»
سؤال :
يكي از راه هاي انتقال بيماري هاي كشنده و مسري خوني (مانند ايدز ) استفاده از وسايل تزريق يا تيغ مشترك مي باشد …. اگر آرايشگر يا آمپول زن يا …در اثر بي احتياطي و بي مبالاتي در استفاده از وسايل انتقال دهنده ميكروب باعث آلوده شدن خون افراد و در نهايت فوت آن ها شود حكم ضمانت آرايشگر يا آمپول زن يا …را در دو فرض آگاهي وي از آلودگي وسيله مشترك و مسري بودن آن و عدم آگاهي وي چيست ؟ و نيز تكليف ديه فرد فوت شده چيست ؟
آيت اله العظمي سيد علي سيستاني
« اگر استعمال كننده آگاه به آلوده بودن وسيله بوده و مي دانسته كه اين گونه استعمال عادتاً سبب فوت مي شود حق قصاص براي اولياي مقتول ثابت است در غير اين صورت استعمال كننده ضامن ديه است و بايد كفاره هم بدهد .
لازم به ذكر است كه حتي چنانچه شخص ناقل بيماري ايدز زودتر از مجني عليه فوت كند ، جبران خساراتي كه مسبب از فعل جاني بوده حتي اگر اين خسارات پس از مرگ جاني محقق شده باشد و همچنين ديه مجني عليه پس از مرگ جاني چنانچه فوت وي به شكل قطعي ، مستند به انتقال بيماري ايدز بوده باشد در فرض عمد و شبه عمد از تركه جاني ودر فرض خطا به عهده عاقله وي خواهد بود . در ذيل استفتائات مربوطه مي آيد .»
سؤال :
اگر شخصي كه مبتلا به ايدز و مانند آن مي باشد ديگري را به بيماري آلوده كند كه نوعاً پس از مدتي سبب صدمات و مرگ وي خواهد شد ، چنانچه شخص ناقل زودتر از مجني عليه فوت كند ديه مجني عليه و يا خسارات پس از مرگ جاني كه مسبب از فعل جاني بوده است در هر كدام از فرض عمد ، شبه عمد و خطاي محض بر عهده كيست ؟
آيت اله العظمي سيد علي سيستاني
« ديه آن در عمد و شبه عمد از تركه جاني برداشته مي شود و در خطاي محض بايد عاقله او ديه او را پرداخت كنند .»
آيت الله العظمي لطف اله صافي گلپايگاني
« در فرض سؤال در صورت تحقق قتل عمد ، موضوع قصاص به فوت جاني منتفي مي شود ودر صورت شبه عمد و خطا، ديه از مال جاني و عاقله پرداخت مي شود . والله العالم .»
آيت الله العظمي ناصر مكارم شيرازي
« هر گاه ناقل سبب مرگ باشد از اموال او برمي دارند .»
آيت الله العظمي سيد عبدالكريم موسوي اردبيلي
« در مفروض سؤال چنانچه استناد فوت مجني عليه به انتقال بيماري (ايدز ) قطعي باشد ، ديه در فرض عمد و شبه عمد از مال جاني است و در فرض خطا به عهده عاقله است .
ابوذر اخگر
معاون قضائي رئيس كل و سرپرست مجتمع دادگاههاي
تجديدنظر و كيفري استان فارس
منبع:http://www.dadfars.ir/tabid/164/ctl/Edit/mid/529/Code/43/Default.aspx
برچسب ها:استفتائات مراجع تقليددرمورد ايدز