جدا کردن عندالمطالبه و عندالاستطاعة در مهریه اشتباه است
به گزارش خبرگزاری فارس از قم آیتالله ناصر مکارم شیرازی پیش از ظهر امروز در دیدار فراکسیون روحانیون مجلس نهم با تبریک دهه کرامت و میلاد سه اختر تابناک آسمان امامت به مشکلات مختلف فراروی جوانان پرداخت و اظهار کرد: سلسله مسائلی وجود دارد که از نظر حقوقی در زمینه ازدواج به جوانان فشار میآورد.
وی با اشاره به جلسات و گفتوگوهای مختلف خود با ریاست قوه قضائیه در زمینه حل این مسائل گفت: با قوه قضائیه در این باب صحبت کردیم.
این مرجع تقلید واضحترین مسئله در خصوص ازدواج را نحوه پرداخت مهریه دانست و بیان کرد: در بسیاری از مراسمهای ازدواج و هنگام درج مهریه در سند ازدواج، گفته میشود مهریه عندالمطالبه باشد در حالی که از نظر فقهی با عندالاستطاعة تفاوتی نمیکند و در عندالمطالبه نیز تمام احکام مشروط به قدرت است.
وی علم، قدرت، اختیار و بلوغ را چهار شرط اصلی در همه احکام دانست و تصریح کرد: عندالمطالبه مقید به قدرت است اما این دو را از یکدیگر تفکیک کرده و مسئله غیر فقهی به وجود آوردند که اشتباه است.
آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به رواج نحوه ازدواج جوانان و به ویژه عرف گرفتن مهریه از سوی زن عنوان کرد: باید قضات این مسئله را بدانند که بحث عندالمطالبه بودن مهریه به این معنا که فردای عقد زن میتواند مطالبه خود را طلب کند جدی نیست و وقتی امری جدی نباشد اعتباری ندارد.
وی درباره پذیرش ادعای اعسار از سوی قضات نیز ابراز داشت: آقایان قضات باید توجه داشته باشند که اصل بر استصحاب اعسار است و کسی که از مادر متولد میشود، پول ندارد بنابراین همه مسبوق به اعسار هستند و یسار دلیل میخواهد.
استاد درس خارج فقه حوزه در ادامه به بحث تقسیط مهریه اشاره کرد و با بیان اینکه این مسئله هم باید با دستور رهبری حل شود گفت: بسیاری از مردم نامه مینویسند که محکوم به پرداخت مهریه شدهاند و اگر بتواند بدهد پرداخت آن 30 سال طول میکشد که این جای استهزاء دارد؛ حکم اسلام باید چیزی باشد که استهزاء در آن باشد؟ پس احکام عسر و حرج و لاضرر کجاست؟
وی با اشاره به بحث تبدل موضوع و تبدل حکم در فقه ادامه داد: شما آمدید دین شخص را تقسیط کردید یعنی بدهی حال را تبدیل به بدهی اقساط کردید، پس موضوع هم عوض میشود و وقتی مرد قسط اول را داد زن باید تمکین کند تا موعد قسط بعد برسد.
آیتالله مکارم شیرازی خطاب به نمایندگان حاضر در این جلسه گفت: این وظیفه مجلس است که در این زمینه قانون بیاورد و روی آن فکر کند و به منظور اجرا به قوه قضاییه بدهد.
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13910630000249
برچسب ها:عندالاستطاعة, عندالمطالب, عندالمطالبه و عندالاستطاعة, مهریه, مهریه