دعاوي اعسار از محكوم به مانند اعسار از پرداخت ديه، از دعاوي غيرمالي محسوب ميشوند
شماره و تاريخ نظريه : 38336/85/34/7- 11/7/85
سؤال :
آيا دادخواست اعسار از پرداخت ديه از دعاوي مالي ميباشد يا غيرمالي؟در هرصـــورت هزينه تجديدنظرخواهي آن چه مبلغي است؟
نظريه كميسيون :
با عنايت به رأي وحدت رويه شماره 662- 29/7/82 هيأت عمومي ديوان عالي كشور*، دعاوي اعسار از محكوم به از آن جمله اعسار از پرداخت ديه، از دعاوي غيرمالي محسوب و هزينـــــــة تجديدنظرخواهي از آن نيز با توجه به ماده (503) قانون آيين دادرسي مدني همــان است كه در ماده (3) قانون وصول برخي از درآمدهاي دولت و مصرف آن در موارد معين مصوب 1373 و اصلاحات به عمل آمده در قانون بودجه سال 85 مقرر شده است .
*- رأي وحدت رويه هيأت عمومي ديوان عالي كشور :
« بر طبق ماده (26) قانون اعسار مصوب 1313 حكم رد يا قبول اعسار در مورد محكوم به قابل استيناف است و به موجب بند «ب» ماده (331) قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور مدني، كليه احكام صادرشده در دعاوي غيرمالي قابل درخواست تجديدنظر ميباشد. بنا به مراتب و با توجه به غيرمالي بودن دعوي اعسار، رأي شعبه دوم دادگاه تجديدنظر استان همدان كه دعوي مذكور را قابل تجديدنظر دانسته مستنداً به ماده (270) قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور كيفري، به اتفاق آراء اعضاء هيأت عمومي ديوان عالي كشور صحيح و منطبق با قانون تشخيص و تأييد ميشود .
اين رأي در موارد مشابه براي دادگاهها و شعب ديوان عالي كشور لازمالاتباع است . »
[1]- ماده (503)- هزينه دادخواست كتبي يا شفاهي اعم از دادخواست بدوي و اعتراض به حكم غيابي و متقابل و ورود و جلب ثالث و اعتراض شخص ثالث و دادخواست تجديدنظر و فرجام و اعاده دادرسي و هزينه وكالتنامه و برگهاي اجرايي و غيره همان است كه در ماده (3) قانون وصول برخي از درآمدهاي دولت و مصرف آن در موارد معين- مصوب 1373- و يا ساير قوانين تعيين شده است كه به صورت الصاق و ابطال تمبر و يا واريز وجه به حساب خزانه پرداخت ميگردد.
[1]- ماده (3)- قوه قضائيه موظف است كليه درآمدهاي خدمات قضايي از جمله خدمات مشروحه زير را دريافت و به حساب درآمد عمومي كشور واريز نمايد:
1- در هر مورد كه در قوانين حداكثر مجازات كمتر از نود و يك روز حبس و يا مجازات تعزيري موضوع تخلفات رانندگي ميباشد از اين پس به جاي حبس يا مجازات تعزيري حكم به جزاي نقدي از هفتادهزار و يك (70001) ريال تا يك ميليون (1000000) ريال صادر ميشود .
2- هرگاه حداكثر مجازات بيش از نودويك روز حبس و حداقل آن كمتر از اين باشد دادگاه مخير است كه حكم به بيش از سه ماه حبس يا جزاي نقدي از هفتادهزارويك (70001) ريال تا سه ميليون (3000000) ريال بدهد .
3-در صورتي كه مجازات حبس با جزاي نقدي توأم باشد و به جاي حبس و مجازات تعزيري جزاي نقدي مورد حكم واقع شود هردو مجازات نقدي جمع خواهد شد .
موسسه حقوقی عدل فردوسی با قبول کلیه دعاوی دادگستری از جمله کیفری ، حقوقی ، خانواده ، امور شهرداری ها ، دیوان عدالت اداری ، ثبتی ، ملکی و سایر دعاوی دادگستری پذیرای هموطنان می باشد.