به موجب تبصره الحاقي به ماده 336 قانون مدني، هرگاه فردي برحسب امر ديگري اقدام به عملي نمايد كه از نظر عرفي براي آن عمل اجرتي بوده و يا آن شخص از سر عادت مهياي آن عمل باشد، عامل مستحق اجرتالمثل خود خواهد بود، مگر اينكه معلوم شود قصد تبرع – انجام كار رايگان – داشته است. به موجب اين تبصره الحاقي، اگر چنانچه زني در خانه شوهرش كارهايي انجام دهد كه به عهدهاش نيست، مستحق اجرتالمثل خواهد بود، به شرط آنكه انجام اين كارها به درخواست يا امر شوهر بوده و نيز قصد تبرع نداشته باشد و اگر به امر يا درخواست شوهر نبوده يا زن قصد تبرع داشته باشد، مستحق اجرتالمثل نخواهد بود.
با توجه به اطلاق و عموميت ماده 336 ماده مذكور و تبصره الحاقي به آن، اگر شوهر فوت كند، زن به شرط اثبات دو شرط مذكور مستحق دريافت اجرت خواهد بود و اين موضوع كه برخي تصور ميكنند دريافت اجرتالمثل بستگي به حيات و زنده بودن شوهر دارد، خلاف اطلاق و عموميت ماده ياد شده است. در مواردي هم پس از مرگ شوهر، همسرش مبادرت به تقديم دادخواست جهت مطالبه اجرتالمثل انجام كارها در سنوات زندگي مشترك مينمايد كه در اين صورت نيز دادگاه به شرط سوگند از سوي مشاراليها (با توجه به اينكه دعوي بر ميت نيازمند سوگند است) و احراز شرايط قانوني حكم به وصول اجرتالمثل براساس نظريه كارشناس از ماترك شوهر متوفي خواهد داد.
همچنين در صورت فوت زن، اين حق به جز شوهر وي به ساير وراث ميرسد، زيرا حق قابل تورث است. يعني ورثهزن ميتوانند به طرفيت شوهر و در صورت فوت به طرفيت ورثه وي دادخواست ارائه نموده و اجرتالمثل سنوات زندگي مشترك را مطالبه نمايند كه در صورت احراز شرايط، دادگاه حكم به وصول اجرتالمثل از اموال شوهر يا ماترك وي خواهد داد.
بايد توجه داشت تقديم دادخواست در اين موارد به طرفيت ساير وارث نياز به اخذ گواهي حصر وراثت و قبول تركه از سوي وراث و نيز وجود ماترك ميباشد.
موسسه حقوقی عدل فردوسی با قبول کلیه دعاوی دادگستری از جمله کیفری ، حقوقی ، خانواده ، امور شهرداری ها ، دیوان عدالت اداری ، ثبتی ، ملکی و سایر دعاوی دادگستری پذیرای هموطنان می باشد.