کارگران در زمان از کار افتادگی از حقوق مخصوصی برخوردارند؛
وظایف کمیسیونهای پزشکی تامین اجتماعی
گروه حقوقی- کارگران در فضایی فعالیت میکنند که تکالیفشان به طور ملموس روبهروی چشمشان است و هر روز با آنها سر و کار دارند؛ مثلا باید هر روز وظایف تخصصی خود را طبق قراردادی که با صاحبکار خود منعقد کردهاند انجام دهند و اگر کوچکترین سهلانگاری رخ دهد به آن برخورد خواهد شد.
از طرف دیگر اگر قرار باشد عدالت و انصاف حاکم باشد باید حقوق آنها نیز به صورت عینی در جلوی چشمانشان باشد. لازمه دسترسی کارگران به این حقوق قطعا آشنایی آنها با قرارداد کار و مسائل حقوقی مرتبط با آن است. یکی از خطرهایی که کارگران را تهدید میکند ازکارافتادگی بر اثر سوانحی است که ممکن است در محیط کار رخ دهد که در این شرایط این قشر زحمتکش از حقوق مخصوصی برخوردارند. گزارش پیش روی این حقوق را بیشتر مورد بررسی قرار داده است.
دریافت راهنمایی از شعبه تامین اجتماعی
یک کارشناس حقوق عمومی با بیان اینکه كميسيونهاي پزشكي بدوي و تجديدنظر، در يكي از واحدهاي سازمان تامین اجتماعی يا يكي از مراكز درماني بنا به تشخيص سازمان تامین اجتماعی تشكيل میشود، میگوید: بنابراین محلی که برای استفاده از خدمات کمیسیون پزشکی تامین اجتماعی باید به آن مراجعه کرد بسته به اینکه در کدام شهر قرار دارید ممکن است متفاوت باشد. حبیب کیانی ادامه میدهد: البته به هر حال چون قبل از مراجعه به این کمیسیون هر شخصی باید در شعبه تامین اجتماعی که حق بیمه خود را پرداخت میکند پروندهاش را کامل کند و در همانجا راهنمایی لازم در خصوص محلی که باید به آن مراجعه کند به او ارایه خواهد شد.
وظایف کمیسیون پزشکی تامین اجتماعی
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه مهمترین وظیفه کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی تعيين و تاييد درصد ميزان از كارافتادگي جسمي و روحي کارگران مشمول قانون کار است، عنوان میکند: اهمیت تصمیمات این کمیسیون از این نظر است که اگر بنا به تشخيص این كميسيون، بيمهشده سازمان تامین اجتماعی از 66 درصد به بالا قدرت كار خود را از دست داده باشد، از كارافتاده كلي محسوب میشود اما در صورتي كه بين 33 درصد تا 66 درصد باشد از كارافتاده جزیي تلقي خواهد شد. وی خاطرنشان میکند در صورتی که تشخیص کمیسیون بر این باشد که کارگر بیمهشده به علت حادثه ناشي از كار بين 10 تا 33 درصد كارايي خود را از دست داده است، به او غرامت نقص عضو مقطوع پرداخت ميشود.
کیانی با اشاره به اینکه هر چند براساس ماده 91 قانون تامین اجتماعی، تعیین میزان ازکارافتادگی جسمی و روحی بیمهشدگان و افراد خانواده آنان، مهمترین وظیفه کمیسیونهای پزشکی است، میافزاید: اما وظایف دیگری هم برعهده این کمیسیونها گذاشته شده است که برخی از آنها عبارتند از:۱- بررسي وضعيت اشتغال بيمهشدگان كه به علت وقوع حوادث ناشي از كار بايد به كارهاي سبك اشتغال ورزند ۲- رسيدگي و تاييد استراحت پزشكي ايام بيماري و بارداري بيمهشدگاني كه از شوراي پزشكي ارجاع شده است ۳- نظارت بر حسن اجراي دستورالعمل نحوه پرداخت هزينه وسايل كمك پزشكي (اروتز و پروتز) مورد نياز بيمهشدگان ۴- بررسی وضعیت ازکارافتادگی اولیه متقاضیان بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد و اختیار ۵- انجام معاينهها و آزمايشهای قبل از انعقاد قرارداد بيمههاي خاص (رانندگان بينشهري، بافندگان، هنرمندان، كميته امداد) و بسيجيان، تاييد استراحتهاي پزشكي مازاد بر 60 روز و…
وی تاکید میکند که کمیسیون پزشکی تامین اجتماعی برای اینکه وظایف متعدد خود را انجام دهد از بخشهای زیر تشکیل شده است: كميسيون پزشكي بدوي، كميسيون پزشكي تجديدنظر و شوراي پزشكي.
كميسيونهاي پزشكي بدوي تامین اجتماعی
یک کارشناس دیگر حقوق عمومی با بیان اینکه تصمیمگیری درخصوص میزان ازکارافتادگی و اتخاذ سایر تصمیماتی که در صلاحیت کمیسیون پزشکی تامین اجتماعی قرار دارد در مرحله اول بر عهده پزشکان حاضر در کمیسیون بدوی تامین اجتماعی است، توضیح میدهد: این کمیسیون با حضور افراد زير تشكيل میشود: ۱- يك نفر پزشك متخصص جراحي عمومي بهعنوان عضو و رئيس كميسيون به پيشنهاد مدير درمان و تصويب معاونت درمان با ابلاغ دفتر تشكيل كميسيونهاي فني پزشكي
۲- يك نفر پزشك متخصص داخلي بهعنوان عضو ثابت به پيشنهاد مدير درمان و ابلاغ دفتر تشكيل كميسيونهاي فني پزشكي
۳- يك نفر پزشك متخصص در رشته بيماري مربوطه بهعنوان عضو به پيشنهاد مدير درمان و ابلاغ دفتر تشكيل كميسيونهاي فني و پزشكي
۴- مشاور با پيشنهاد اداره كل تامين اجتماعي استان و ابلاغ معاونت درمان
۵- منشي با ابلاغ مدير درمان كه وظيفه تهيه و تنظيم و تايپ صورتجلسات را عهدهدار خواهد بود.
احسان اسفندیاری با بیان اینکه بررسي پروندههاي بيمهشدگان و اظهار نظر درباره نوع كار، محل كار، ساعت كار و تعيين درصد ازكارافتادگي، ادامه درمان و ادامه كار از وظايف كميسيونهاي پزشكي بدوي است، میگوید: راي كميسيونهاي پزشكي بدوي توسط كميسيون مربوطه به بيمهشده حاضر در جلسه ابلاغ میشود. وی ادامه میدهد: همان طور که مشاهده میشود در این کمیسیونها رای به صورت حضوری ابلاغ میشود اما در فرضی که بیمهشده حضور نداشته باشد كميسيون پزشكي واحد تامين اجتماعي مربوطه موظف است مراتب را راسا به بيمهشده ابلاغ کند. وی با اشاره به اینکه در صورتي كه بيمهشده به راي صادرشده معترض باشد، ميتواند حداكثر ظرف مدت يك ماه از تاريخ ابلاغ، اعتراض كتبي خود را به شعبه تامين اجتماعي که حق بیمه خود را به آن میپردازد تسليم کند، تاکید میکند که اعتراض بيمهشده همراه با مدارك لازم از طرف شعبه تامين اجتماعي به كميسيون تجديد نظر ارسال میشود.
كميسيونهاي پزشكي تجديدنظر تامین اجتماعی
اسفندیاری به اعضای كميسيونهاي پزشكي تجديدنظر تامین اجتماعی نیز اشاره میکند و توضیح میدهد که این کمیسیون از افراد زیر تشکیل میشود: ۱- يك نفر پزشك متخصص جراحي عمومي به پيشنهاد معاونت درمان و تصويب مدير عامل سازمان با ابلاغ دفتر تشكيل كميسيونهاي فني پزشكي به عنوان عضو و رئيس كميسيون
۲- يك نفر پزشك متخصص داخلي به عنوان عضو ثابت به پيشنهاد مدير درمان و ابلاغ دفتر تشكيل كميسيونهاي فني پزشكي
۳ـ يك نفر پزشك متخصص در رشته بيماري مربوطه به پيشنهاد مدير درمان و ابلاغ دفتر تشكيل كميسيونهاي فني و پزشكي
۵-منشي با ابلاغ مدير درمان كه وظيفه تهيه و تنظيم و تايپ صورتجلسات را عهدهدار خواهد بود.
وی درباره چگونگی تشکیل کمیسیونهای بدوی و تجدیدنظر و نحوه رایگیری و تصویب موضوعات در این کمیسیونها میگوید: كميسيونهاي پزشكي بدوي و تجديدنظر با حضور همه اعضا تشكيل میشود و آرای كميسيونهاي بدوي و تجديدنظر به اتفاق آرا معتبر خواهد بود. وی خاطرنشان میکند: كميسيونهاي بدوي و تجديدنظر ممکن است از پزشكان متخصص طب كار برای مشاوره بدون حق راي دعوت کند. در شهرستانهايي كه پزشك متخصص طب كار وجود نداشته باشد، دعوت از كارشناسان بهداشت حرفهاي برای مشاوره مجاز است.
رسیدگی فوقالعاده
علاوه بر رسیدگی بدوی و تجدیدنظر در کمیسیونهای پزشکی، یک نوع رسیدگی فوقالعاده و خاص در آييننامه اجرایی كميسيونهاي پزشكي بدوي و تجديدنظر موضوع ماده 91 قانون تاميناجتماعي پیشبینی شده است. اسفندیاری ادامه میدهد: تبصره 2 ماده ۹ این آييننامه مقرر کرده است: در مواردي كه سازمان نسبت به آرای صادره از طرف كميسيون بدوي و تجديدنظر مشكوك يا معترض باشد مراتب در كميسيون تجديدنظري كه زير نظر مدير عامل سازمان در تهران تشكيل میشود مطرح و نظر اين كميسيون قطعي و لازمالاجرا خواهد بود. وی در نهایت خاطرنشان میکند که با توجه به سازوکاری که در قانون برای رسیدگی به این موضوع پیشبینی شده است به نظر میرسد تمامی تدبیرهای لازم برای احقاق حق کارگران به عمل آمده و اگر حتی در برخی از این مراجع کارگری به حق خود نرسد میتواند با مراجعه به مرجع بالاتر حقوق خود را مطالبه کند و در صورتی که که اسناد و مدارک لازم را داشته باشد حتما به حقش خواهد رسید.
موسسه حقوقی عدل فردوسی با قبول کلیه دعاوی دادگستری از جمله کیفری ، حقوقی ، خانواده ، امور شهرداری ها ، دیوان عدالت اداری ، ثبتی ، ملکی و سایر دعاوی دادگستری پذیرای هموطنان می باشد.