قانون مجازات اسلامي، از مجموعه قوانيني تشکيل شده است که به تبيين و تعريف جرائم میپردازد و نحوه برخورد با اين جرائم را مشخص ميکند. در قانون جدید مجازات اسلامی تفاوتهایی در مقایسه با قانون سابق دیده میشود که برخی را میتوان نوآوری بهشمار آورد و برخی دیگر تغییر رویکرد محسوب میشود. براي نخستين بار براي اشخاص حقوقي پیشبینی مجازات شده است، اين مجازاتها عبارتند از انحلال، ممنوعيت يک يا چند فعاليت شغلي، جلوگيري از صدور اسناد تجاري تا 5 سال، جزاي نقدي، مصادره اموال و انتشار حکم محکوميت. به طور کلي ميتوان گفت که قانون جديد مجازات اسلامي تلفيقي از حقوق اسلامي و حقوق موضوعه روز دنياست و دستاوردهاي حقوق جزايي مدرن در اين قانون تا حدودي منعکسشده و بهروز شدن قوانين از خصيصههاي بارز آن است. نوآوريها و ابداعاتي نیز در زمينه تأسیسات حقوقي در اين قانون پيشبيني شده است که ميتوان به تعويق صدور حکم، مجازاتهای جايگزين و امثال آن اشاره کرد. از سوی دیگر دیدگاه قانون مجازات اسلامی درباره جنون و تاثیر آن در مسئولیت کیفری تغییراتی داشته است. در این باره با دکتر «میثم میرزایی گلورزی»، حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری گفتوگو کردیم.
قوانين كيفري ايران از ابتدا تا به امروز در برخورد با مسئله جنون سياستهاي متفاوتي در پيش گرفته است. پيش از پيروزي انقلاب اسلامي ديدگاه قانونگذار به موضوع، عينيتر بود اما قانونگذار پس از انقلاب، باهدف تطبيق قوانين كيفري با احكام شرع، در مقررات مربوط به جنون و تأثیر آن در مسئولیت كيفري تغييراتي اعمال کرد از جمله آنكه تقسیمبندی جنون به اختلال تام و نسبي شعور را از ميان برداشت و به اين ترتيب، جنون بدون توجه به درجات آن، رافع مسئولیت كيفري شناخته شد. تحولات قانون مجازات اسلامي مصوب 1392 در احكام جنون، از يك سو متأثر از اندیشههای نوين سياست جنايي است و از ديگر سو، ريشه در نگاه فقهي – سنتي به موضوع دارد.
میرزایی با بیان اینکه یکی از مسایلی که در مبحث حقوق به خصوص حقوق کیفری مطرح میشود، مبحث مسئولیت کیفری است، گفت: برخی از علمای برجسته حقوق، مسئولیت کیفری را پل ارتباطی بین جرم و مجرم میدانند. بر اساس مسئولیت کیفری اصل شخصی بودن کیفر، معنا پیدا میکند. همانگونه که ماده 141 قانون مجازات اسلامی به صراحت بیان میکند که: «مسئولیت کیفری، شخصی است».
شروط عامه تکلیف
به گفته این وکیل پایه یک دادگستری، همان طور که در حقوق و در دیدگاه تطبیقی فقه مطرح میشود شروط عامه تکلیف از اجزایی چون عقل، بلوغ، اختیار و قصد تشکیل میشود که به نوعی شاکله عنصر معنوی است. وی افزود: برای اینکه مسئولیت کیفری یک شخص را اعلام کنیم باید تمامی این عناصر در شخص وجود داشته باشد. ماده 140 قانون مجازات اسلامی جدید اشاره میکند که مسئولیت کیفری تنها زمانی محقق میشود که فرد حین ارتکاب جرم عاقل و بالغ و مختار باشد.
میرزایی بر این باور است که همه افراد و اقشار جامعه از نظر میزان و بهره عقلی و بلوغ فکری در حالت یکسان و مشابه نیستند و این تفاوت طبیعت یک جامعه است.
وی با بیان اینکه در بسیاری از مواقع با افرادی برخورد میکنیم که از سطح عقلی و هشیاری یا بلوغ فکری کافی برخوردار نیستند و مرتکب جرم میشوند، اظهار کرد: قانونگذار بر اساس منطق، عقل و اصل شخصی بودن مجازات و با در نظر گرفتن هدف از اعمال مجازات، اعم از عینی و ذهنی، را از مجازات یا به عبارتی مسئولیت کیفری معاف میداند و در برخی از مواقع اشخاصی را از هر دو مسئولیت کیفری و حقوقی معاف میداند که علل موجهه جرم بیانگر این معافیت است.
عوامل رافع مسئولیت کیفری
این وکیل پایه یک دادگستری با بیان اینکه در عوامل رافع مسئولیت کیفری، شخص از مسئولیت کیفری مبراست ولی مسئولیت مدنی به قوت خود باقی است، اظهار کرد: در متون حقوقی کیفری عوامل رافع مسئولیت کیفری به مصادیق مختلف تقسیم میشوند مصادیقی چون جنون، کودکی، اشتباه، اجبار، مستی، خواب که بسیاری از استادان این عوامل را با عناوینی چون علل تام و علل نسبی معرفی میکنند. در این میان یکی از مصادیق بحثبرانگیز در عوامل رافع مسئولیت کیفری عنوان «جنون» است.
وی تاکید کرد: جنون در یک تعریف بسیار ملموس عبارت است از زوال عقل و فقدان شعور (قوه تمیز) و به شخصی که دچار این وضعیت است، «مجنون» میگویند.
انواع جنون در حقوق کیفری ایران
میرزایی با بیان اینکه در حقوق کیفری جنون به دو دسته کلی تقسیم میشود. درباره این دو دسته اظهار کرد: جنون یا دایمی است یا ادواری.
وی افزود: جنون دایمی یک وضع روانی است که شخص به صورت مستمر و دایمی در آن به سر میبرد. در جنون ادواری، فرد گاهی دارای حالت جنون است و گاهی مانند انسانهای عاقل رفتار میکند.
این حقوقدان تاکید کرد: جنون ادواری بودن باید مشهود باشد زیرا جنون از مسایل موضوعی است نه حکمی و واقعیتی است که باید احراز شود که نیازمند کارشناس علوم روانی و طبی است. در تشخیص جنون ادواری، قاضی همکاری شخص پزشک را جلب میکند.
مسئول تشخیص جنون
وی در پاسخ به این پرسش که تصمیم و تکلیف نهایی دراینباره با قاضی است یا کارشناسان؟ اظهار کرد: بیشتر حقوقدانان نظر بر این دارند که طبیب و روانشناس باید جنون را احراز کنند.
میرزایی افزود: قانوگذار کشور ما با تصویب قانون مجازات اسلامی در تاریخ 1/2/92 در فصل دوم از بخش چهارم به مبحث موانع مسئولیت کیفری پرداخته است؛ موانعی که دربردارنده علل موجهه و علل رافع مسئولیت کیفری است.
در ماده 149 قانون مجازات اسلامی جدید به صراحت آمده است که: «هرگاه مرتکب در زمان ار تکاب جرم دچار اختلال روانی بوده به نحوی که فاقد اراده یا قوه تمیز باشد مجنون محسوب میشود و مسئولیت کیفری ندارد».
اگر شخصی با حالت جنون مرتکب جرم شود از نظر قاضی رسیدگیکننده چه برخوردی با این شخص میکند؟ این وکیل دادگستری در پاسخ به این پرسش گفت: تصمیمی گرفته میشود که از سویی حقوق شخص بزهدیده و در برخی مواقع مجنیعلیه رعایت شود و از سویی عدالت و منطق حقوقی برای حفظ حقوق بزهکار مجنون از بین نرود. جنون در برخی از مواقع باعث میشود موانع تعقیب دعوا به وجود آید (تبصره 2 ماده 13 لایحه آیین دادرسی کیفری و تبصره 1 از ماده 6 قانون آیین دادرسی کیفری).
حالات جنون در مرتکب جرم
در شناخت حالت جنون معيار و ضابطه و تعريف مشخصي وجود ندارد؛ اما معمولاً آن را اختلال رواني يا ازخودبيگانگي ميخوانند. در هر حال، چنانچه ديوانه مجرم داراي حالتي خطرناک باشد، بايد ترتيبي داده شود تا جامعه از خطراحتمالي رفتار او مصون بماند و بر همين اصل در قانون تأکيد شده است نگهداری ديوانه خطرناک در محل مناسبي صورت گيرد. میرزایی با تاکید بر اینکه حالتهای مختلفی برای جنون وجود دارد و دراینباره گفت: اگر جنون در حین ارتکاب جرم محرز شود، قاضی باید قرار موقوفی تعقیب صادر کند.
وی افزود: اگر متهم در حین ارتکاب جرم سالم باشد، جنون پس از وقوع جرم یا قبل از وقوع جرم، هرگز باعث زوال کیفر نیست اما تا زمان افاقه متهم تعقیب موقوف خواهد شد.
وی تصریح می:ند: طبق تبصره 1 ماده 150 قانون مجازات اسلامی، «هرگاه مرتکب یکی از جرایم موجب حد پس از صدور حکم قطعی دچار جنون شود حد ساقط نمیشود».
این حقوقدان حالت دیگر را اینگونه تعریف کرد: متهم در زمان ارتکاب جرم و محاکمه سالم بوده اما هنگام اجرای مجازات مبتلا به جنون میشود که در اینجا هم جنون موجب سقوط مجازات نمیشود. (تبصره ماده 291 قانون آیین دادرسی کیفری)
وی افزود: البته باید این نکته را لحاظ کرد که اگر ما عمل مجنون را جرم ندانیم باید از نظر آیین دادرسی کیفری قرار نهایی منع تعقیب را صادر کنیم و اگر مقید به مجرم بودن او باشیم عوامل رافع مسئولیت کیفری را اعمال کنیم که این نظر با منطق حقوقی سازگار است.
این وکیل دادگستری در پایان متذکر شد: اگر مجنون را مجازات کنیم هرگز به هدف عینی کیفر یا اصلاح بزهکار نمیرسیم به این خاطر که مجازات و اعمال کیفر نسبت به مجنون مفید به فایده نیست.
موسسه حقوقی عدل فردوسی با قبول کلیه دعاوی دادگستری از جمله کیفری ، حقوقی ، خانواده ، امور شهرداری ها ، دیوان عدالت اداری ، ثبتی ، ملکی و سایر دعاوی دادگستری پذیرای هموطنان می باشد.