نحوه مطالبه خسارات ناشی از جرم در جرایم مشمول مرور زمان
یک حقوقدان در گفتوگو با «حمایت» بررسی کرد
نحوه مطالبه خسارات ناشی از جرم در جرایم مشمول مرور زمان
وقتی خسارتی به فرد وارد میشود و مسئول خسارت، آن را جبران نمیکند، شخص زیاندیده روانه دادگاه میشود و با تقدیم دادخواستی خسارت خود را مطالبه میکند و دادگاه هم بر اساس درخواست او رای میدهد؛ این مسیر در مورد خسارتهایی که ناشی از جرم نباشد، تا حدود زیادی روشن و واضح است؛ اما اگر در نتیجه جرمی، خسارتی به فرد وارد شود، تکلیف چیست؟
دکتر مرتضی ناجی، حقوقدان و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز در گفتوگو با «حمایت» در خصوص نحوه مطالبه خسارات ناشی از جرم در جرایم مشمول مرور زمان اظهار کرد: جرایم مشمول مرور زمان در خصوص نحوه مطالبه خسارات ناشی از جرم همانند سایر جرایم هستند.
وی ادامه داد: طبق ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392، شاکی میتواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکنالحصول ناشی از جرم را مطالبه کند.
این حقوقدان افزود: در تبصره یک این ماده آمده است که زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی، خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه میتواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی، به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم کند.
منافع ممکنالحصول چیست؟
به گفته وی، در تبصره 2 ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 نیز آمده است که منافع ممکنالحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف کند. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکنالحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمیشود. ناجی اضافه کرد: با توجه به این ماده، ضرر و زیان ناشی از جرم را میتوان با ارایه دادخواست ضرر و زیان مطالبه کرد و از این جهت تفاوتی میان جرایم قابل گذشت و غیر قابل گذشت وجود ندارد. وی در ادامه بیان کرد: این موضوع در حالی است که اگر در دادسرا این موضوع احراز شود که جرم مستوجب ضرر و زیان، مشمول مرور زمان است، مرجع صادرکننده حکم به پرداخت ضرر و زیان، دادگاه است و نه دادسرا.
مرور زمان، دعوای عمومی را تحتالشعاع قرار میدهد
این حقوقدان همچنین اظهار کرد: در حالی که اگر پرونده به دادگاه آمده و دادگاه در مقام صدور حکم، به صورت اثباتا یا نفیا برآید، به این معنا که به نفع یا به ضرر آن حکم دهد، اعم از اینکه جرم قابل گذشت یا غیرقابل گذشت بوده یا مشمول مرور زمان شود یا خیر، از طریق دادخواست حقوقی، میتوان خسارات ناشی از جرم را مطالبه کرد. وی تاکید کرد: باید این موضوع را مورد توجه قرار داد که مرور زمان، دعوای عمومی را تحتالشعاع قرار میدهد و به دعوای خصوص ارتباطی نخواهد شد.
ناجی در ادامه تصریح کرد: برای اینکه متضرر از جرم بتواند دعوای ضرر و زیان خود را در مقابل دادگاه اقامه کند، باید علاوه بر دارا بودن اهلیت، در طرح دعوا نیز ذینفع باشد. در برخی مواقع، وراث و قائممقامهای قانونی بزهدیده هم میتوانند تحت شرایطی خسارت ناشی از جرم را مطالبه کنند. وی با بیان اینکه خسارت ناشی از جرم قابل مطالبه است، گفت: این خسارت با اموال ناشی از جرم متفاوت است؛ چرا که اموال حاصل از جرم بدون نیاز به دادخواست به مالک آن برگردانده میشود؛ اما خسارات ناشی از جرم برای اینکه پرداخت شود، نیازمند تقاضای خسارتدیده است.
نحوه طرح دعوای خصوصی ناشی از جرم
این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز بیان کرد: اصل بر این است که برای طرح ادعای خصوصی، متضرر از جرم باید مهلتها و تشریفاتی را رعایت کند و هزینههایی را بپردازد. البته گاهی اوقات متضرر از جرم از این امر معاف است و آن هنگامی است که قانون صریحا او را از این امر معاف کرده باشد؛ برای مثال، در جرایم سرقت و کلاهبرداری، قانون دادگاه را مکلف کرده است تا در حکم خود، علاوه بر تعیین مجازات برای مرتکب، وضعیت خسارتها و ضررهای ناشی از ارتکاب جرم که به مالباخته وارد آمده است را نیز روشن کند. وی ادامه داد: در اینگونه جرایم متضرر از جرم، نیاز به تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه ندارد. در در کشور ما نیز متضرر از جرم تا قبل از اینکه دادگاه پایان دادرسی را اعلام کند، مهلت دارد تا دادخواست ضرر و زیان خود را تقدیم کند.
شرایط مطالبه خسارت
ناجی اضافه کرد: همانگونه که گفته شد، مطالبه خسارات ناشی از جرم در گروی ارایه دادخواست است. پس از صدور کیفرخواست، پرونده جرم از دادسرا خارج و به دادگاه صالح ارسال میشود و دادگاه علاوه بر تکلیف رسیدگی به اتهام مطروحه وظیفه دارد در صورت درخواست مجنیعلیه مبنی بر جبران خسارات وارده، به آن تقاضا نیز رسیدگی کند.
وی تاکید کرد: نکتهای که در اینجا وجود دارد، این است که اگر مجنیعلیه نتوانست یا اینکه نخواست در حین رسیدگی به اتهام اصلی، دادخواست جبران خسارت را ارایه کند، میتواند پس از صدور حکم دادگاه کیفری حسب مورد به شورای حل اختلاف یا دادگاه حقوقی صالح مراجعه و با استناد به حکم صادره، دادخواست جبران خسارت خود را تقدیم کند. این حقوقدان خاطرنشان کرد: نکته دیگری که باید در این خصوص مورد توجه قرار گیرد، این است که چنانچه دادخواست جبران ضرر و زیان ناشی از جرم، کمتر از پنج میلیون تومان باشد باید به شورای حل اختلاف و اگر بیشتر از پنج میلیون تومان باشد باید به دادگاه حقوقی محل اقامت خوانده تقدیم کرد.
منبع: http://www.hemayatonline.ir/detail/News/17493
توضیح موسسه حقوقی عدل فردوسی: طبق قاتون جدید ، صلاحیت شورا راجع به اموال منقول از پنج میلیون به بیست میلیون تومان افزایش یافته است.
برچسب ها:تبصره 2 ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392, خسارت معنوی, خسارت ناشی از جرم, ضرر و زیان ناشی از جرم, منافع ممکنالحصول