آیا اماکن استیجاری مطب پزشکان، محل کسب و پیشه و تجارت شناخته می شود؟
آیا اماکن استیجاری مطب پزشکان، محل کسب و پیشه و تجارت شناخته می شود؟
اماکن استیجاری مطب پزشکان، مشمول مقررات مربوط به کسب پیشه و تجارت نمی شود. چون میزان درآمد پزشکان و شهرت و اعتبار آنها قائم به شخص است. به عبارت دیگر محل جغرافیایی مطب باعث شهرت پزشک نمی شود، بلکه اعتبار علمی و توانایی او در معالجه بیماران سبب شهرتش می شود، پس موقعیت محلی و مرغوبیت مکان تأثیر چندانی ندارد و انتقال مطب پزشک به مکانی دیگر، لطمه چندانی به شهرت او نخواهد زد.
در این مورد بند ۲۴ تبصره الحاقی ماده ۵۵ قانون شهرداری نیز برغیرتجاری بودن فعالیت پزشکی و فعالیتهای مشابه تأکید دارد: «… دایر کردن دفتر وکالت، مطب، دفتر اسناد رسمی و ازدواج وطلاق، دفتر روزنامه و مجله، و دفتر مهندسی به وسیله مالک از نظر این قانون استفاده تجاری محسوب نمی شود.»
نظریه مورخ ۵۱/۳/۲۰ اداره حقوقی شهرداری نیز بر همین مبنا صادر شده و چنین اشعار می دارد: «نظر به تعبیر قانونی حق کسب و پیشه و تجارت و با توجه به این که پزشک عرفاً کاسب یا پیشه ور یا بازرگان شناخته نمی شود و اصولاً اعتبار و ارزش و شهرت طبیب قائم به شخص او است و محل اشتغال او به طبابت، تأثیری در قضیه ندارد، لذا به محل طبابت، سرقفلی تعلق نمی گیرد.»
همچنین باید اشاره کرد که طبق رأی وحدت رویه هیأت عمومی دیوانعالی کشور ۱۳۷۱/۱/۲۴ نیز، اماکن استیجاری مطب پزشکان، محل کسب و پیشه و تجارت محسوب نمی شود. از این رو حق کسب و پیشه و تجارت به آنها تعلق نمی گیرد.
رأی یاد شده چنین مقرر می دارد:«اماکن استیجاری مطب پزشکان که برای عرضه خدمات علمی و تخصصی پزشکان و معالجه بیماران مورد استفاده واقع می شود، محل کسب و پیشه و تجارت محسوب نمی گردد تا حق کسب و پیشه و تجارت به آن تعلق گیرد. تخلیه این اماکن هم مشمول مقررات قانون روابط موجر و مستأجر مصوب سیزدهم اردیبهشت ماه ۱۳۶۲ و ماده ۴۹۴ قانون مدنی و شرایط بین طرفین در عقد اجاره است.
بند ج از ماده (۲) قانون روابط موجر و مستأجر سال ۶۲ نیز مؤید همین مطلب است و چنین مقرر می دارد: «… ج ـ محل کار پزشکان تابع قرارداد فیمابین بوده و در صورت نبودن قرارداد، تابع قانون مدنی است. تبصره :۱ وصول هر نوع وجهی تحت عنوان سرقفلی در مطبهای استیجاری و واگذاری محل مطب به غیر در صورتی که در متن قرارداد بین موجر و مستأجر ذکر نشده باشد، ممنوع است.»
بنابراین به محض ا نقضای مدت اجاره مالک مطب می تواند تقاضای تخلیه آن را بنماید و اگر پزشک پس از انقضای مدت اجاره بدون اذن مالک ملک را تخلیه نکند، باید اجرت المثل (اجاره بها) بپردازد و در این مورد فرقی ندارد که استیفای منفعت کرده باشد یا نکرده باشد و طبق ماده ۳ قانون روابط موجر و مستأجر مصوب ۱۳۷۶ ظرف یک هفته عین مستأجره (ملک مورد اجاره) به تقاضای موجر یا قائم مقام او (وکیلش) توسط مراجع ذیصلاح تخلیه می گردد.
به نقل از:
http://www.iran-newspaper.com/1380/800705/html/hogo.htm
برچسب ها:اماکن استیجاری, کسب و پیشه و تجارت, محل کسب, مطب پزشکان