آیا محکومیت به دیه نوعی محکومیت مالی محسوب می گردد؟ که در این صورت بازداشت ممتنع متمکن و یا مدعی اعسار مخالف با قانون منع توقیف اشخاص در قبال تخلف از انجام تعهدات و الزامات مالی است که هنوز به قوت خود باقی است و یا این که محکومیت کیفری محسوب است که در این صورت باید روزی پانصد ریال از کیفر کسر و با توجه به میزان محکومیت در قبال مبلغ مذکور در حبس باشد و این معنی مغایر با نظر کمیسیون استفتائات است که می گوید تا زمان تسلیم و اجرای حکم باید محکوم علیه در حبس بماند؟
شورای عالی قضایی
به استناد ذیل مساله 1 صفحه 647 جلد 1 تحریر الوسیله دیه یکی از اقسام دین است و در نتیجه محکومیت به دیه نوعی محکومیت مالی است نه کیفری و قانون منع بازداشت اشخاص در قبال تعهدات و الزامات مالی مصوب 22/8/53 به استناد مسایل 5 الی 10 صفحات 416 و 417 جلد 2 تحریر الوسیله و به استناد حدیث مشهور(لی الواجد یحل عرضه و عقوبته) و به استناد ماده 139 قانون تعزیرات مخالف با موازین اسلامی و صریح فتوای حضرت امام مد ظله العالی و مغایر با قانون تعزیرات و غیر قابل اجرا است .
سوال
آیا دیه به عنوان خسارت است یا مجازات مالی؟
آیت الله العظمی لطف الله صافی گلپایگانی
حکم دیه تعبد است هر چند از حکمت های آن یکی از این دو امر یا هر دو باشد.
موسسه حقوقی عدل فردوسی با قبول کلیه دعاوی دادگستری از جمله کیفری ، حقوقی ، خانواده ، امور شهرداری ها ، دیوان عدالت اداری ، ثبتی ، ملکی و سایر دعاوی دادگستری پذیرای هموطنان می باشد.