تأثیر همکاری بینبخشی بر کاهش جمعیت کیفری
تأثیر همکاری بینبخشی بر کاهش جمعیت کیفری
جمعيت كيفري به مجموعه افرادي گفته ميشود كه اعمال ارتكابي آنها جرم محسوب و مستحق مجازات میشود و تحت مجازات زندان، آزادي مشروط، تعليق مراقبتي، بازداشت موقت يا ساير كيفرها قرار میگیرند؛ اما جمعيت زندانی به انسانهايي گفته ميشود كه در حالت تحمل حبس هستند يا با قرار بازداشت از طرف مرجع قضايي به زندان معرفي شدهاند و جزو آمار زندان محسوب ميشوند.
جمعیت کیفری یکی از پدیدههای اجتماعی است که میتوان گفت از ابتدای ایجاد شهرنشینی ایجاد شده است. این معضل اجتماعی تغییرپذیر و قابل اصلاح است اما برای حل آن باید تمام ارگانها و نهادهای تأثیرگذار همزمان عمل کنند؛ نهادهایی مانند قوه مقننه، خانواده، سازمان زندانها، قوه مجریه، قوه قضاییه باید با هم تلاش کنند تا این مشکل برطرف شود. قوه مجریه باید برای اصلاح اقتصاد جامعه تلاش کند؛ زیرا معضل بیکاری مادر بسیاری از آسیبهاست. افزایش ضریب رفاه و حل مشکلات مالی مردم باعث کاهش جرم میشود و برعکس افزایش ضریب بیکاری در جامعه باعث افزایش جمعیت کیفری میشود و بستر ارتکاب به جرم را در جامعه ایجاد میکند. در این راستا مهمترین کاری که دولت میتواند انجام دهد اصلاح و بهبود اقتصاد جامعه و اصلاح و تربیت فرزندان در مقابل انحرافات از زمان کودکی است. خانواده نیز یکی از موارد تأثیرگذار بر کاهش جمعیت کیفری است. خانوادههای بسامان به سرنوشت و آینده فرزندان خود اهمیت میدهند و خانوادههای معتقد به ارزشهای دینی همیشه آموزههای دینی را سرلوحه برنامههای زندگی خود میکنند. در این بین جامعه را نیز میتوان یکی از تأثیرگذارترین نهادها در کاهش جمعیت کیفری به حساب آورد؛ زیرا بالا بردن فرهنگ جامعه در برخورد با مجرمی که تحمل کیفر کرده است، همچنین خانواده وی، به این هدف کمک بسزایی میکند در حالی که انگ و برچسب خوردن خانواده زندانی فرآیند کاهش جمعیت کیفری را مشکل میکند.
قوه مقننه نیز در کاهش این جمعیت موثر است. این قوه باید هرچه زودتر در صدد اصلاح بعضی از مواد قانونی در خصوص مجازات برآید و نباید هرساله با جرم انگاشتن پارهای از رفتارها یا ترک رفتارها و تعیین مجازات برای نقض این بایدها و نبایدها بر تابعان حقوق جزا بیفزاید و دادرسان محاکم را ناگزیر در رویاروی نقضکنندگان اینموارد قرار دهد تا مکلف به صدور رای باشند و آمار افراد در حبس را افزایش دهند.
سازمان زندانها نیز ارگان دیگری است که میتواند با اقدامات و برنامههای آموزشی و اصلاح و تربیتی بر کاهش جمعیت کیفری گام موثری بردارد؛ این سازمان به عنوان متولی امر اصلاح و تربیت، نهادی است که با مشکلات زندانیان و بزهدیدگان جامعه آشناست و از نزدیک این دردها را لمس میکند و میتواند راهکارهای خوبی در کاهش این جمعیت ارائه کند.
ساختار دادگستری نیز به عنوان ارگانی که رابط مستقیم با مجرمان دارد در کاهش جمعیت کیفری موثر است. قوه قضائیه از طریق بازپرس و دادرس دادسرا و دادگاه میتواند در روند اصلاح و تهذیب مجرمان و در نهایت کاهش جمعیت کیفری تأثیر گذار باشد. دادرس دادگاه و بازپرس دادسرا اصلیترین افراد در مسیر اصلاح مجرم و تنبیه او محسوب میشوند. از مطالب ذکر شده این نتیجه بهدست میآید که برای کاهش جمعیت کیفری باید تمام نهادهای به طور منسجم و هماهنگ عمل کنند و در عملکردشان از تمام ظرفیتها استفاده ببرند و همیشه زندان را آخرین راهکار مجازات بدانند.
منبع: روزنامه حمایت
http://www.hemayat.net/news/gof-magh.htm
برچسب ها:آزادي مشروط, بازداشت موقت, تأثیر همکاری بینبخشی بر کاهش, تعليق مراقبتي،, جمعیت کیفری, مجازات زندان