تبعات خودداری ازکمک به مصدومان
شاید یکی از مسائلی که امروزه مردم کمتر به آن توجه دارند، خودداری از امدادرسانی به مصدومان است. اگر شخصی در این خصوص پای صحبت مردم کوچه و بازار بنشیند متوجه خواهد شد که بیشتر آنها دلیل اصلی امتناع در یاری نرساندن به دیگران را در مشکلات ناشی از اجرا، عمل و نحوه برخورد مأموران قانون پس از رساندن مصدوم از سوی آنها به مراکز درمانی میدانند، به ویژه هنگامیکه عامل اصلی حادثه متواری شده یا اصولاً کسی به عنوان عامل وقوع حادثه، در صحنه وجود ندارد.
مصداق بارز اینگونه حوادث، حادثه رانندگی است که معمولاً پس از وقوع آن، عدهای از رهگذران و دارندگان وسایل نقلیه گرد شخص مصدوم جمع شده و هر یک منتظر اقدام از سوی دیگری است و با نگاههای پرمعنا به یکدیگر میفهمانند که کمک به این شخص، در آینده آنها را در مقابل قانون پاسخگو خواهد کرد و دست کم، مدتی را باید در کلانتری بگذرانند و محترمانه در توقیف باشند تا بیگناهیشان ثابت شود.
برای آشنایی با وظایف اشخاص اعم از دولتی و غیردولتی در برخورد با مصدومان به بررسی قوانین موجود در این خصوص میپردازیم.
اگر کمک نکنید …
هـرکـسـی، شـخـص یـا اشـخـاصـی را مشاهده کند که در معرض خطر جانی است، اعم از اینکه ناشی از حادثه رانندگی باشد یا حوادث دیگر و بتواند با اقدام فوری خود یا کمک طلبیدن از دیگران یا اعلام فوری به مراجع یا مقامات صلاحیتدار از وقوع خطر یا تشدید نتیجه آن جلوگیری کند ( بدون آنکه با این اقدام خطری متوجه خود او یا دیگران شود ) و با وجود استمداد یـا دلالـت اوضـاع و احوال بر ضرورت کمک، از اقدام به این امر خودداری نماید، به حبس تا یک سال یا جزای نقدی تا 50 هزار ریال محکوم خواهد شد.
درخصوص اشخاصی که بتوانند به اقتضای شغل خود به مصدوم و شخص در معرض خطر کمک کنند؛ ولی از این کار امتناع ورزند، میزان مجازات به حبس از 3 ماه تا 2 سال یا جزای نقدی از 10 تا 100 هزار ریال تعیین میشود؛ مثل مربی شنا یا غریق نجاتی که از کمک به شخص در حال غرق شدن در استخر خودداری نماید.
وظیفه مراکز درمانی در مقابل حادثه دیدگان
مسئولان مراکز درمانی اعم از دولتی یا خــصـــوصـــی کـــه از پــذیــرفـتــن شـخــص آسیبدیده و اقدام به درمان او یا ارائه کمکهای اولیه خودداری کنند، به حداکثر مجازاتهای گفته شده محکوم خواهند شد.
برابر قانون، دولت مکلف است در شهرها و راهها به تناسب احتیاج، مراکز درمان فوری ( اورژانس) و وسایل انتقال مصدومان و بیمارانی که نیاز به کمک فوری دارنـد، ایجاد و فراهم کند. فوریتهای پزشکی به مواردی گفته میشود که بیمار باید به سرعت مورد رسیدگی و درمان قرار گیرد، در غیر این صورت خطرات جانی، نـقـص عـضـو، عوارض صعب العلاج یا غیرقابل جبران متوجه بیمار میشود. موارد فوریتهای پزشکی (اورژانس ) برابر قانون عبارتند از
- مسمومیت
- سوختگی
- زایمان
– صدمات ناشی از حوادث و سوانح وسایل نقلیه
– سکتههای قلبی و مغزی
-خونریزی و شوک
-اغماء
– اختلالات تنفسی شدید و خفگی
- تشنج
– بیماریهای نوزادانی که نیاز به تعویض خون دارند.
– ســـــایـــــر مــــواردی کــــه بــــاعـــث خطرات جانی، نقص عضو یـــــا عــــوارض صــعــــب الـعـلاج یا غـیـرقـابـل جــــــــــــــــــــبران میشوند.
مسئولیت اشخاصی که بر اساس قانون مکلف به کمک هستند
بــرخــی اشـخــاص بـر اساس وظیفه خود یا الزام قانون مکلف به یاری رساندن به اشخاص آسیب دیده یا در معرض خطر جانی هستند. چنانچه افراد مزبور از این اقدام خودداری کنند، محکوم به حبس از6 ماه تا 3 ســــال خـــواهــنـــد شـــد؛ مــثـــل مـــأمـــور آتشنشانیای که از امداد به حادثه دیده از آتش سوزی خودداری کند.
وظیفه راننده در مقابل حادثه دیده
هرگاه مصدوم احتیاج به کمک فـوری داشـته باشد و راننده با وجود امکان رساندن او به مراکز درمانی یا استمداد از مأموران انتظامی از ایــــــــن کـــــــار خودداری کــنــد یــا بــه مـنـظـور فرار از تعقیب قانونی محل حادثه را ترک و مصدوم را رهــا کـنــد، بـه مـجـازات قانونی او اضافه خواهد شد و دادگاه نمیتواند برای مجازات او تخفیفی قائل شود. برای مثال مجازات قتل غیر عمدی ناشی از تصادف، 6 ماه تا 3 سـال حـبـس اسـت و اگـر راننده پس از تصادف، مصدوم را رها کند و او فوت نماید، حداقل مجازات راننده 2 سال و یک روز حبس است که دادگاه نمیتواند از این مـقدار مجازات کمتری برای او در نظر بگیرد؛ البته باید توجه داشت که برابر قانون، راننده در صورتی میتواند وسیله نقلیه را از صحنه حادثه حرکت دهد که توسل به راههـای دیـگـر بـرای کـمـک رسـانـدن به مصدوم ممکن نباشد.
هـرگـاه رانـنده، مصدوم را به مراکز درمانی برساند یا مأموران را از واقعه آگاه کـنـد یـا بـه هـر نحوی موجبات معالجه، استراحت و تخفیف آلام مصدوم را فراهم نـماید، دادگاه او را از تخفیف مجازات بهرهمند خواهد ساخت.
در پایان باید توجه داشت که براساس قانون، مأموران انتظامی نمیتوانند معترض کسانی شوند که خودشان متهم نیستند؛ بلکه اشخاص آسیب دیده را به مراجع انتظامی یا مراکز درمانی میرسانند.
اداره آموزشهای مردمی معاونت آموزش قوه قضاییه
http://www.maavanews.ir/tabid/53/ctl/Edit/mid/373/Code/6638/Default.aspx
برچسب ها:تبعات خودداری ازکمک به مصدومان