پيگيري قانوني به جاي يقهگيري در مزاحمت هاي تلفني
با پيشرفت علم، وسايل ارتباط جمعي نيز گسترده شده اما همين گستردگي مشکلاتي را براي مردم ايجاد کرده که گاهي به بهاي خسارت مالي و حتي جاني براي فرد تمام ميشود. معضل مزاحمتهاي تلفني جزو اين موارد به شمار ميرود.
شايد شما هم جزو آن دسته از افرادي باشيد که از طريق پيامک يا حتي تماسهاي وقت و بيوقت فردي ناشناس مزاحمتهايي براي شما ايجاد شده باشد، اما نميدانيد براي مقابله با آن بايد به کجا مراجعه کنيد. براي شناخت بيشتر، ادامه مطلب را تا سطرآخر دنبال کنيد.
عرف، مزاحمت تلفني را تعريف ميکند
قانون، تعريف خاصي براي مزاحمت تلفني ندارد، اما از نظرعرفي هرفردي به هرطريقي چه حضوري و چه تلفني يا پيامکي، آرامش و امنيت اشخاص را از بين برده و يا آن را تهديد کند، به طوري که موجب اذيت، مزاحمت و هتک حرمت شود، به اين عمل مزاحمت اطلاق ميشود.
شکايت از مزاحمتها را به دادسراي محل ارجاع دهيد
اگرکسي مدام به شما زنگ مي زند، براي شما پيامکهاي تهديد آميزمي فرستد يا به هرترتيبي به اصطلاح سوهان روحتان شده، بايد بدانيد کسي که از طريق هتک حرمت و از بين رفتن آسايشش مورد اذيت ديگران قرار گيرد، ميتواند با مدارک و دلايل خود، به دادسراي محل وقوع جرم مراجعه کند تا با تحقيق از شاکي يا شاهد، با ارجاع جرم به ضابطان دادگستري، به مشکل ايجاد شده رسيدگي شود.
به عبارتي اگر به علت ارسال پيامهاي کوتاه تبليغاتي به مراجع قضايي مراجعه کرديد و قاضي دادگاه هم تشخيص داد که براي شما مزاحمت ايجاد شده است، مطابق ماده 641 قانون مجازات اسلامي، مرتکب به حبس از 1 تا 6 ماه محکوم خواهد شد. به اين ترتيب ملاحظه ميشود که عمل مزبور در صورت احراز مزاحمت براي اشخاص به انحاي گوناگون جرم تلق91ي و مرتکبان آن را با مجازات مواجه خواهد کرد.
کمي صبور باشيد
راه هاي زيادي براي شکايت از فرد مزاحم وجود دارد که در آيين دادرسي مدني، قانون آيين دادرسي کيفري و قانون تشکيل دادگاه هاي عمومي انقلاب که اصلاحيه آن در سال 81 نوشته شده ، راه هاي مورد استفاده به طور کامل توضيح داده شده است. بايد کار را به بازپرس سپرد. درست است که کمي روند رسيدگي طولاني مي شود و وقت مي گيرد اما مطمئن باشيد امن ترين و بهترين راه براي دفع شر مزاحم، همين راه است.
پيامکهاي تبليغاتي مزاحمت نيست
شايد شما هم ازجمله افرادي هستيد که روزانه دهها پيام تبليغاتي دريافت ميکنيد. بايد بدانيد که اين پيامکها مزاحمت محسوب نشده و هيچ جزايي شامل ارسال کننده آن نميشود. اگر هم به راستي حوصله شما از دريافت آنها سر رفته است، کافي است به مخابرات مراجعه کرده و درخواست قطع ارسال پيامک را ارايه کنيد، به همين راحتي مزاحمت برطرف ميشود.
حتما شما هم دوست نداريد که تمام پيامهاي تبليغاتي خود را از دست بدهيد، قوانين نيز دراين زمينه سکوت کرده و تمام اختيارات ازآن مخابرات است. به طور حتم سامانه مخابراتي کشور يا راهي براي حل اين مشکل يافته يا با ارايه در خواست مشترکان ، راهي براي آن مي يابد. يادتان باشد طبق قانون، در حوزه ارسال پيامهاي تبليغاتي، تلفن وسيله ارتباط جمعي محسوب شده، بنابراين حريم خصوصي افراد نيست که فرد را دچار ضرر و زيان کند، زيرا شماره افراد دراختيارصاحبان پيامهاي تبليغاتي قرار نميگيرد که لطمهاي به حريم خصوصي آنها وارد کند.
به طورکلي ارسال پيامهاي تبريك، تبليغي و پيامهايي با مضامين اجتماعي و فرهنگي و حتي سياسي مشمول عنوان مزاحمت نميشود؛ مگر آنكه حجم پيامهاي ارسالي باعث شود نتوانيد از وسيله مخابراتي استفاده کنيد.يادتان باشد اگر کارهاي قضايي وانتظامي داريد، به تمام دفاتر تلفن نمي توانيد مراجعه کنيد، مرکز تلفن شهيد غريبي، اکبري، شيخ فضل الله نوري، ملت، آيت الله کاشاني، دانشگاه، سلمان فارسي و بعثت مراکزي هستند که به شکايت هاي قضايي مردم رسيدگي ميکنند. براي به دست آوردن آدرس اين مراکز نيز بايد با 118 تماس بگيريد، آدرس اين مراکز به طور کامل ثبت شده است.
مزاحمها به حبس ميروند
گاهي مزاحمان تلفني علاوه برايجاد مزاحمت براي افراد خاص، براي برخي ارگانها و مراکز امدادي نيز مزاحمت ايجاد ميکنند. به عبارتي گاهي اين مزاحمتها براي آتشنشاني و اورژانس که با جان مردم سر و کار دارند ايجاد ميشود. بايد بدانيد که پس از اعلام شکايت و محرز شدن جرم و دفاعيات مجرم، قاضي بسته به شرايط و شدت جرم، حبس يا جزاي نقدي را براي فرد خاطي در نظر ميگيرد. خوشبختانه قانونگذار در اين مورد دست قاضي پرونده را باز گذاشته و قاضي در مورد شدت مجازات تصميمگيري خواهد کرد. البته همانطور که قاضي ميتواند شدت عمل به خرج دهد، براي تخفيف در مجازات مجرم نيز دستش باز است.
مزاحمي که قاتل ميشود
گاهي اوقات فردي ممکن است بر اثر پيامک هايي که از طريق مزاحمتها ارسال ميشود، شوکه شده و براثر اين شوک فوت کند. در اين شرايط نظر پزشکي قانوني براي تشخيص علت اصلي مرگ بسيار مهم است زيرا اگر علت مرگ براثرشوک خبر ناگوار باشد و آن خبر ناگوار از طريق پيامک به فرد فوت شده رسيده باشد، ارسال کننده به اتهام جرم قتل غيرعمد تحت تعقيب قرار گرفته و ارسال کننده خبر ممکن است به پرداخت ديه نيز محکوم شود. اگرهم از از نظر جزايي جرم ثابت نشود، يعني خانواده دريافت کننده پيامک نتوانند ثابت کنند مرگ مقتول به دليل دريافت پيامک بوده است، مي توانند بر اساس ماده 1 قانون مسئوليت مدني ادعاي خسارت کنند. در ماده 1 آمده است :«هرکس به هر نحو منجر به ورود خسارت شامل خسارت مادي و معنوي به اشخاص شود، مسئول پرداخت و جبران خسارت است.
مزاحمان تصويري (MMS) هم مجازات ميشوند
تلفن همراه به عنوان وسيله ارتباطي به شمار مي رود. اما اگر به هر طريقي حيثيت، آبرو و نظام شخصيتي افراد از سوي چنين رسانه و وسيله ارتباطي با ارسال نوشتار، يا به روش شنيداري و ديداري مورد هتک حرمت قرار گيرد، فرد هتاک برابر قانون مجازات اسلامي مورد تعقيب قرار مي گيرد.
کار سختي نيست، کافي است براي رسيدگي به اين مسئله شکايتي ترتيب دهيد، برابر قانون مجازات اسلامي و ساير قوانين مدون از جمله قانون مبارزه با جرايم رايانه اي، فرد هتاک مورد تحقيق و تعقيب قرارگرفته وقانون به جرمش رسيدگي مي کند. بنابراين در صورت سوء استفاده از فعاليت سامانه پيامکي تصاوير(ام.ام.اس) فرد مجرم شناخته شده و علاوه بر جريمه مالي به حبس نيز محکوم مي شود.
افترأ و نشر اکاذيب از طريق تلفن همراه
اگر کسي با پيام هاي کوتاه به شما تهمت مي زند يا دروغي راعليه شما منتشر مي کند، نگران نشويد. اين امر جرايم عليه عفت عمومي بوده و قابل رسيدگي است. شما بايد شماره و متن پيامک را تحت عنوان افترا يا نشر اکاذيب، فحاشي و توهين در اختيار مراجع قضايي قرار دهيد. دادسرا، محل رسيدگي به اين شکايت است و مشخصات مالک يا مالکان را استعلام کرده و فرد مزاحم را به دادسرا احضار ميکند.
يادتان باشد اگرچه از طريق وسايل ارتباط جمعي و تلفن به دلايل مختلف جرايم متعددي در جامعه ايجاد ميشود، اما شرط پيشگيري از جرم به عهده مقام قضايي نيست. بنابراين با توجه به گستره ي اين گونه وسايل براي گسترش جرايم مختلف مانند قاچاق کالا، نشر اکاذيب، جرايم سازمان يافته ومواردي مانند اين، بايد سازمان هاي مرتبط مانند مخابرات، وزارت ارتباطات و … به اين حوزه ورود کنند تا در صورت بروز خطر، قابليت شناسايي مجرم وجود داشته باشد و سريعتر مجرم تحويل مقام قضايي شود.
کلاهبرداري هاي تلفني
کم نيستند کلاهبردارهايي که به سوءاستفاده از مدارک ديگران خط تلفني تهيه کرده و با استفاده از آن اقدام به ايجاد مزاحمت يا کلاهبرداري مي کنند. در بسياري از موارد، مالک مجازات مي شود زيرا اثبات بيگناهي و پيدا کردن خطا کار، کار بسيار سختي است. بهتر است بيشتر مراقب مدارک خود باشيد.
موسسه حقوقی عدل فردوسی با قبول کلیه دعاوی دادگستری از جمله کیفری ، حقوقی ، خانواده ، امور شهرداری ها ، دیوان عدالت اداری ، ثبتی ، ملکی و سایر دعاوی دادگستری پذیرای هموطنان می باشد.