کودکان را باید از حقوق خود آگاه کرد
کودکان – هاله سادات سری
کودک آزاری نیز مانند هر ناهنجاری دیگرکه در جامعه اتفاق می افتد، عوامل بسیاری پشت سر خود دارد، یعنی نمی توان گفت که تنها از یک بعد قضیه قابل بررسی است، مثلا کمبود قوانین یا عدم وجود مجازات های متناسب . این مساله اصلا یک بعدی نیست .درست است که کمبود قوانین مساله بسیار مهمی است ،اما تنها عامل کودک آزاری نیست.عوامل گوناگونی در این موضوع نقش دارند. عوامل فرهنگی واقتصادی از جمله فقر خانواده ها ، عدم اطلاع خانواده از کودک آزاری بدین معنی که برخی از خانواده ها نمی دانند کودک آزاری چیست؟ چنین خانواده هایی از نظر فرهنگی کتک وصدمه به فرزند خودرا حق قانونی خود می دانند و به راحتی بیان می کنند که فرزند خودمان است وتصور می کنند چون کودک وابستگی هایی به آنها دارد باید حس مالکیت نسبت به فرزند داشته باشند وهراقدامی که بخواهند ، می توانند برای کودکشان انجام دهند.ازدیگرعوامل کودک آزاری، سطح سواد وتحصیلات کم والدین واعتیاد است . اعتیاد یکی از عوامل مهم در کودک آزاری است .
مجموعه این عوامل وقتی در یک جامعه افزایش پیدا کند، منجربه ناهنجاری های اجتماعی از جمله کودک آزاری ، قتل وبسیاری مسائل آزاردهنده دیگر اجتماعی خواهد شد.به عنوان مثال، اخیرا ما در جامعه خود در هفته های گذشته، هر هفته شاهد چاقوکشی ویا قتل بوده ایم خارج از بحث کودک آزاری، این موضع بسیار نگران کننده است ونشان می دهد که جامعه به سمت جرم وجنایت پیش می رود . در گذشته چنین مسائلی بسیار کمتر از حال در جامعه مشاهده می شد، شرایط کنونی جامعه نشان می دهد جامعه ملتهب است واین التهاب از مسائل ومشکلات اقتصادی ،فرهنگی واعتیاد نشات گرفته است ، این جا است که اگر جامعه به همین سمت وسو پیش برود وجلوی آن گرفته نشود، ممکن است در آینده جرایم بیشتری را شاهد باشیم که یکی از این جرایم کودک آزاری است .
کودکان به دلیل اینکه موجودات بی پناهی هستند، احتیاج به حمایت والدین وخانواده دارند واز جمله عاملین اصلی حمایت از کودکان پدر ومادر کودک به حساب می آیند و وقتی که این دو که عامل اصلی حمایت از کودک هستند، خود دچار مشکلات اجتماعی ، اقتصادی وفرهنگی شوند، نتیجه این مشکلات را برسر فرزندان خود خالی می کنند. به همین دلیل مجموعه شرایط ومشکلاتی که در سطح جامعه وجود دارد، باعث شده که گوشه ای از آن را به صورت کودک آزاری ببینیم . از آن جا که کودک آزاری موضوعی بسیار مهم است ، این موضع مانند یک کوه یخی است که اکنون قله آن نمایان شده وزیر این قله یخی بسیاری جرایم دیگر پنهان شده که مساله کودک آزاری خودرا به وضوح نشان داده ، اما اگر این مسیر ادامه یابد ، قطعا مشکلات بیشتری در سطح جامعه خواهیم داشت.
حال باید برای اینکه این مشکلات بیش از این در سطح جامعه بروز پیدا نکند، از عوامل پیشگیری کننده بهره جوییم. ابتدا باید قوانینی برای پیشگیری از افزایش جرم وکودک آزاری در جامعه داشته باشیم که خوب به طبع قانون داریم اما باید این قوانین را کامل تر کنیم. مثلا لایحه حمایت از کودکان موارد بسیار پیشگیری کننده ای دارد و مسائل زیادی را تحت پوشش قرار داده است. مسائل کودکانی که در معرض خطر هستند، اینکه قبل از وقوع جرم می توان از آن جلوگیری کرد و مددکاران می تواننداز بروز کودک آزاری جلوگیری کنند. مجازات هایی برای کودک آزاردر نظر گرفته شده، دخالت سازمان های مردمی ،اطلاع رسانی درباره کودک آزاری وبسیاری موارد دیگرکه در این لایحه آمده است.
همه ما منتظریم که لایحه حمایت از کودکان به زودی به تصویب برسد، حتی در همایشی که در انجمن حمایت از کودکان با حضورمسئولان قوه قضائیه برگزار شد، آنها نیز خواستار تصویب این لایحه بودند، اما این لایحه مدت 3 سال است که هنوز به نتیجه نرسیده ، باید امیدوار بود که با تصویب هرچه سریع تر این لایحه ، خلاءهای قانونی مربوط به کودکان در کشور ما از میان برود.
موضوع دیگری که در بحث کودک آزاری باید به آن پرداخته شود، بالا رفتن سطح آموزش مردم درجامعه است ، یعنی رسانه ها باید بیشتر از گذشته به مساله کودک آزاری بپردازند واینکه اگر شخصی از این موضوع آگاه شد اطلاع رسانی کند تا جلوی آن گرفته شود. متاسفانه در حال حاضر پزشکان مکلف به گزارش کودک آزاری نیستند،بدین معنی که بسیاری از کودک آزاری هایی که اتفاق می افتد با مراجعه به مطب خصوصی پزشکان ویا درمانگاه ها برای درمان کودک آسیب دیده صورت می گیرد، اما پزشک خود را موظف به گزارش این موضوع نمی داند تا حداقل از بروز موارد بیشتر کودک آزاری جلوگیری شود. اگر این مساله حل شود تا حد زیادی تشدید کودک آزاری از میان می رود. همین عوامل به نظر ساده وکوچک بسیار تاثیرگذار است.
از جمله موارد مهم دیگر که باید درنظر گرفته شود این است که کودک آزاری حتما جسمانی نیست، ممنوعیت از تحصیل نیز نوعی از کودک آزاری است ، خانواده به علت فقرو یا سطح پایین فرهنگی ، مانع می شود بچه به مدرسه برود. باید ما در جامعه ساز وکاری داشته باشیم که آمارکودکان آماده تحصیل را مشخص کند . مثلا اگر 5 میلیون دانش آموز آماده تحصیل در مقاطع ابتدایی و اول دبستان داریم، باید مشخص شود که اگر 400 هزار نفر برای ثبت نام مراجعه نکردند ، سازمان ثبت احوال، وآموزش وپرورش با همکاری یکدیگر این موانع را از سر راه کودکان بردارند .
نکته دیگر این است که اکنون سطح دانش کودکان بسیار فراتر از گذشته شده است و کودکان ما بسیار فهمیده تر از قبل هستند ، این جا مسئولان ورسانه ها باید کودکان را در مدارس ویا از طریق تبلیغات به حق وحقوق خود آشنا کنند وبه آنها یاد بدهند که اگر از سوی والدین ، دوستان و یا هر فردی مورد آزار واذیت قرار گرفتند ، به مراجع ذی صلاح اطلاع دهند ویا از طریق شماره تماس این مراکز کودک آزاری را گزارش کنند. اگر چنین اتفاقی بیافتد ، قطعا با بسیج همگانی می توانیم ، جامعه ای با کمترین موارد کودک آزاری داشته باشم.
منبع:
برچسب ها:حقوق کودک